Kendo

Kendo nedir?

Kendo, kelime anlamıyla ken(剣) kılıç /do(道) yol yani kılıcın yolu, samurayların yüzyıllardır çalıştığı kılıç kullanım tekniklerinin modern halidir. Bir budo dalı olarak temelde pek çok diğer geleneksel savaş sanatıyla benzer şekilde, insan karakterini disipline sokmayı amaçlar. Bu uğurda kılıcın prensip ve uygulamalarıyla dolu sonsuz bir yoldur.

Kendo bize ne kazandırır?

Kendo hızlı düşünerek doğru karar vermeyi, bu kararı uygularken bedenin ve zihnin beraber çalışmasını amaçlar. Nezaketi, zarafeti, onuru ve saygıyı öğretir. Kendo yapan birey, sürekli kendini daha iyiye götürmeyi amaçlar. Bu uğurda kılıç sadece rakibe değil kendimize de doğrultulmalıdır. Bu şekilde kendini geliştirme yollarını öğrenen birey, hayatının her alanında da bunu uygulayabilir.

Çalışmalar ne şekilde yapılır?

Kendo, çok küçük yaşlarda başlanabildiği gibi, herhangi bir yaşta başlanıp, hayatın sonuna kadar sürdürülebilicek bir yoldur. Yaş, cinsiyet, boy, kilo ayrımı yoktur. Çalışmalar, bambu veya tahta kılıçla ve koruyucu zırh giyilerek yapılır. Bambu kılıç (shinai), darbeyi emmesi amaciyla 4 parça bambudan özel olarak Kendo için imal edilmiştir. Temel Kendo çalışmaları, bireysel hareketler ve eşli çalışmalar olarak yapılabilir. Bireysel hareketler, boşluğa veya cansız bir hedefe kılıç hamleleri yapılarak çalışılır. Eşli çalışmalar, karşılıklı belirli hedef noktalara yapılan hamleler ve karşı hamlelerden oluşan kılıç tekniklerini içerir. Karşılıklı yapılan bu çalışmalarda sakatlık oranı ve ciddiyeti, günümüzde yapılan futbol, basketbol ve voleybol gibi takım sporlarından veya darbe içeren dövüş sporlarından çok daha düşüktür.

Kendo Müsabakaları

Kendo’da müsabakalar da mevcuttur ancak çalışmaların ağırlığı müsabakada değildir. Bunun nedeni Kendo’nun, kişinin rakibinden ziyade kendisini yenmesi, ruhunu aklını ve bedenini geliştirmesi için yapılmasıdır. Müsabakalar ise, kişinin Kendo’daki gelişimini ölçmesi ve hatalarını anlayabilmesi açısından son derece önemlidir. Her yıl düzenlenen ulusal ve uluslararası turnuvalar ile dünyanın her köşesinden kendocular bir araya gelmektedir.

Dünyada kendo

Günümüzde Kendo, Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde yaşları 5 – 90 arasında milyonlarca kişi tarafından yapılmaktadır. Özellikle Japonya’da, temel eğitimin bir parçası olarak benimsenmiş olup, ilkokuldan üniversiteye kadar birçok eğitim kurumunda Kendo çalışmaları düzenlenmektedir. Dünyada da birçok üniversitenin Kendo kulüpleri bulunmaktadır. Bunun dışında Kendo bir çok özel ve resmi kuruluş tarafından dünya genelinde giderek artan bir ilgiyle organize edilmektedir. Dünyada Kendo, Dünya Kendo Federasyonu (FIK) tarafından kontrol edilmektedir. Dünya Kendo Federasyonu’na bağlı olarak kıta federasyonları, ülke federasyon ve temsilcilikleri bulunmaktadır. Türkiye, Avrupa Kendo Federasyonu’nun (EKF) bir üyesidir. Bu bağlamda Dünya Kendo Federasyonu’na da EKF üzerinden bağlıdır.